torsdag 28 oktober 2010

Tjäna pengar och rädda världen

CSR, Corporate Social Responsibility. För bara tio år sedan var det ett ganska okänt begrepp. De flesta inom näringslivet såg samhällsbyggande som något som stod helt utanför deras ansvarsområde. Idag inser allt fler att tjäna pengar inte behöver vara motsatsen till att ta ansvar. 

Det har skett en förändring i vår värld. Konsumenter ställer krav, företag förväntas vara engagerade och media bevakar dessutom varje misstag. Mycket av arbetet med hållbar utveckling och socialt ansvar sker säkert på ytan, genom produktion av tunga rapporter eller flashiga hemsidor. Samtidigt finns de som gör verklig nytta, företag och organisationer, stora som små, som enträget och målmedvetet arbetar med konkreta åtgärder. Åtgärder som syftar till att göra vårt samhälle, mer jämlikt, rättvisare, renare, balanserat och därmed både mer vinstgivande och mer hållbart för oss och kommande generationer.

Corporate Social Responsibility handlar om företags sociala ansvar. Man brukar tala om miljö- arbetsmiljö- och samhällsansvar, men begreppet är mångtydigt. Varje hållbarhetsorganisation värd namnet har sin egen tolkning. Varje engagerat företag beskriver sina insatser på sitt eget sätt. Fast vad spelar det egentligen för roll så länge det handlar om att med intjänade pengar "göra gott" i någon form. Att inse att varje företag är en del av vår gemensamma värld. Att varje insats vi gör som företag och människor påverkar andra, hur liten den än är, är bra. Fantastiskt bra!




Läs mer om CSR, sociala entreprenörer, engagerade företag och organisationer i fullmatade och intressanta nr 6 av Passion for Business 2010. http://www.e-magin.se/paper/gsss0bdk/paper/1. Titta särskilt på sidorna 54,56 och 58!

Några exempel på svenska nätverk för hållbar utveckling:
Svenska Jobs and Society/Nyföretagarcentrum, CSR Västsverige, Social Venture Network, SVN, Näringslivets Miljöchefer (miljöfrågan), Compass Network samt Globalt Ansvar som organiseras under Utrikesdepartementet.


"Tjäna pengar och rädda världen - Den hållbara ekonomins entreprenörer" är titeln på en ny bok skriven av Erika Augstinsson och Maja Brisvall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar