tisdag 6 september 2011

Trendspaning – höstens inredningstrend är mysig, varm och mycket brunt


Det blir en varm, bekväm och trivsam höst i mättade jordtoner där brunt dominerar.

Detta enligt Formex, nordens största mötesplats för inredningsdesign, som precis avslutats på Stockholmsmässan. Denna gång var trendtemat "Cosy Minimalism" som hämtar influenser från det enkla och det naturnära med fokus på en varm, bekväm och trivsam känsla. I höst ska det vara tidlösa material som råa, trärena ytor, läder, mocka, lin, ull och terrakotta - naturmaterial som håller i längden och som blir vackrare med åren. Färgerna går åt de mättade jordtonerna som kompletteras med röda nyanser, dels med ett antal piggare färger med inspiration från grönsakslandet. Metallskimrande koppar är säsongens intressantaste accent, enligt Formex.


I Modern Interiör läser jag Annika Silvers ledare där hon också tar upp höstens trend och skriver  ”Mjukistrenden är här”. Det är inspiration från både 60 och 70-talen med influenser av 80-talet. Formerna blir runda, allt blir runt och organiskt. Det blir stort med färg och mönster. Som basfärg vinner nu brunt över grått. Den mest framträdande färgen blir orange. Knallgult och citrongult blir accentfärger. De populära gröna färgerna går över i limegrönt. Naturfärger kommer i hela brunskalan från offwhite till mörkbrun. Det blir mycket mönstrat som ränder, grafiska mönster och blommor. Dessutom kommer gardinerna tillbaka och mattor i massor, fler mattor i samma rum. Enligt Modern Interiör.



Källor: Modern Interiör, nr 2, 2011 och Formex katalogen hösten 2011


Det ska bli spännande och se om denna trend även slår igenom på den grafiska formgivningen. Kommer det bli mycket runda former i höst? Ränder? Organiskt? Bruna och naturnära toner i papper och färg? Kanske till och med runda annonser? Idag finns det mycket designpapper ute på marknaden, papper med läderkänsla, papper med råa ytor, papper i metallic och papper i massa olika färger... Det är bara att sätta igång och låta kreativiteten flöda!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar