torsdag 28 oktober 2010

Tjäna pengar och rädda världen

CSR, Corporate Social Responsibility. För bara tio år sedan var det ett ganska okänt begrepp. De flesta inom näringslivet såg samhällsbyggande som något som stod helt utanför deras ansvarsområde. Idag inser allt fler att tjäna pengar inte behöver vara motsatsen till att ta ansvar. 

Det har skett en förändring i vår värld. Konsumenter ställer krav, företag förväntas vara engagerade och media bevakar dessutom varje misstag. Mycket av arbetet med hållbar utveckling och socialt ansvar sker säkert på ytan, genom produktion av tunga rapporter eller flashiga hemsidor. Samtidigt finns de som gör verklig nytta, företag och organisationer, stora som små, som enträget och målmedvetet arbetar med konkreta åtgärder. Åtgärder som syftar till att göra vårt samhälle, mer jämlikt, rättvisare, renare, balanserat och därmed både mer vinstgivande och mer hållbart för oss och kommande generationer.

Corporate Social Responsibility handlar om företags sociala ansvar. Man brukar tala om miljö- arbetsmiljö- och samhällsansvar, men begreppet är mångtydigt. Varje hållbarhetsorganisation värd namnet har sin egen tolkning. Varje engagerat företag beskriver sina insatser på sitt eget sätt. Fast vad spelar det egentligen för roll så länge det handlar om att med intjänade pengar "göra gott" i någon form. Att inse att varje företag är en del av vår gemensamma värld. Att varje insats vi gör som företag och människor påverkar andra, hur liten den än är, är bra. Fantastiskt bra!




Läs mer om CSR, sociala entreprenörer, engagerade företag och organisationer i fullmatade och intressanta nr 6 av Passion for Business 2010. http://www.e-magin.se/paper/gsss0bdk/paper/1. Titta särskilt på sidorna 54,56 och 58!

Några exempel på svenska nätverk för hållbar utveckling:
Svenska Jobs and Society/Nyföretagarcentrum, CSR Västsverige, Social Venture Network, SVN, Näringslivets Miljöchefer (miljöfrågan), Compass Network samt Globalt Ansvar som organiseras under Utrikesdepartementet.


"Tjäna pengar och rädda världen - Den hållbara ekonomins entreprenörer" är titeln på en ny bok skriven av Erika Augstinsson och Maja Brisvall

onsdag 27 oktober 2010

Hur budskap når fram

När man tittar på annonser i tidningarna, på direktreklamen som kommer i brevlådan med mera så ser det mesta likadant ut. Det är inte mycket av allt det som vi matas dagligen med som vi överhuvudtaget uppmärksammar. Det vi finner alldagligt och vardagligt sorterar vi omedvetet bort. Det största hotet mot oss som jobbar med reklam och pr är att blir bortsorterad utan att ens ha blivit uppmärksammad!

Men hur gör man då för att sticka ut och synas genom mediabruset?

Det finns metoder att välja och en är att använda sig av entropi och redundans. Inom marknadsföring pratar man om att redundans är det vardagliga, sakliga som står för trovärdighet. Entropi är något nytt, det oväntade och oförutsägbara och det hjälper oss att fånga uppmärksamhet.

Entropi och redundans kan man använda på olika sätt. Det kan vara en oväntad rubrik som väcker nyfikenhet och lockar till sig läsaren att vilja läsa vidare. När vi väl fångat in läsaren kan man använda redundans och säga det man vill säga på ett sakligt och trovärdigt sätt, naturligtvis med en copy som berör!

Man kan också använda entropi genom att välja bilder som inte är förutsägbara. Se fina exempel nedan. Kontraster är också ett bra sätt att jobba med för att fånga in mottagaren. Kanske en JÄTTESTOR bild och liten, liten text eller tvärt om. Entropi triggar hjärnan hos mottagaren och uppmärksammar våra budskap

Våga gå utanför ramarna!

Här har kreatören använt sig av en bild som inte är förutsägbar, en bild som triggar hjärnan och väcker nyfikenhet. Bild lånad från boken BLICKTRICK av Uwe Stoklossa, Arena bokförlag. Annonskampanj för Singaproe Prevention of Cruelty to Animals. AD: Koh Hwee Peng, Tay Guan Hin. Foto: Alex Kaikeong Reklambyrå: Leo Burnett, Singapore

Ytterligare ett exempel där bilden inte är förutsägbar, en bild som triggar hjärnan och väcker associationer. Bild lånad från boken BLICKTRICK av Uwe Stoklossa, Arena bokförlag. Annonskampanj för Ecover. AD: Antje Hedde Foto: Tom Grammerstorf. Reklambyrå: Springer & Jacoby, Hamburg.

måndag 25 oktober 2010

Allt kommunicerar


Vad vi gör, hur vi ser ut, vad vi säger, hur vi säger det, vilka kanaler vi använder. Alla signaler vi sänder ut berättar något om oss. Ska vi nå fram och uppfattas som äkta och ärliga så måste signalerna stämma överens.

Motstridiga signaler gör mottagaren förvirrad. Då hjälper det inte att spendera pengar på dyra reklampanjer och annonser. Budskapet når ändå inte fram! Egentligen är det inte så krångligt! Det handlar helt enkelt om att bygga från grunden och om att bestämma sig. Vad vill vi som organisation stå för? Vilka är våra värden?

När du vet det så har du alltid något att komma tillbaka till, en checkpoint som visar om du är fel eller rätt ute. Varje gång du vill kommunicera genom hemsida, pressinformation, annons, facebook eller annan kanal kan du tänka;  Stämmer det här med vår identitet och med våra värden? Är det i linje med vad vi som organisation vi vill vara? Varumärkesidentiteten är grunden för företags och organisationers kommunikation med omvärlden. Grunden till all kommunikation!

Några tips:

· Bestäm 3-5 ledord som beskriver din organsiations identitet och grundläggande värden
· Illustrera dessa med bilder
· Bestäm vilka färger som bäst harmonierar med dina ledord och dina illustrationer
· Bestäm det tilltal du vill ha gentemot din omvärld

måndag 18 oktober 2010

Välkommen till OCH bloggen!

Nu har vi kommit igång med vår blogg om marknadskommunikation. Designen är klar och nu är det bara att börja skriva...

Hoppas ni vill följa oss och få inspiration till att utveckla just ert varumärke!

God läsning!

Malin & Eva-Lotta