onsdag 30 mars 2011

Färg kommunicerar

Färg är ett viktigt element i den grafiska profilen. Färger kommunicerar, skapar associationer och förmedlar budskap.

Rött uppfattar vi som en signalfärg, en färg som varnar men den är också kärlekens färg, varm och välkomnande. Gult och svart tillsammans signalerar fara och är ofta färgen på farliga reptiler och insekter. Blå upplevs som seriös, affärsmässig och konservativ. Grön andas natur, trygghet och lugn. Det är ingen slump att grönt visar vägen till nödutgången.

Vilken färgpalett har ditt företag? Överensstämmer färgerna med företagets identitet och hur ni vill uppfattas ute på marknaden?

Färg är också trender i mode, inredning, grafisk formgivning med mera och därför avslutar vi detta färginlägg med årets trendfärger 2011 och framåt enligt Pantone. Förutom årets färg kaprifol, som vi bloggat om tidigare, är det starka härliga färger som gäller.

Låt dig inspireras av dessa härliga, glada färger!



Pantone 16-1257 TCX Sun Orange
Varma sköna orange toner skapar spänning och modern kontrast. Stark som solitär eller suverän modern twist som accentfärg i mönster eller till enfärgat.

Pantone 14-0754 TCX Super Lemon
Gul som solen, vacker som guld, men även teknisk och modern. Färgen som slår en bro mellan det antika och helt moderna, pigg, glad och energigivande.



Pantone 17-4730 TCX Caneel Bay
Mättad turkos ton från exotisk flora och fauna. Modern och modig. Blandas helst med brunt, marint och andra starka solitärer som orange, grönt och gult.

Pantone 16-6138 TCX Kelly Green
Nyast i skaran bland starka färger är Kelly Green, flera av de starka gröna flaggfärgerna dyker upp 2012. OS i London influerar. Kelly Green är den skönaste av gröna toner.
Pantone 18-4051 TCX Strong Blue
Symbolen för det moderna uttrycket. Äntligen har blått återfått sin forna glans som spännande kontrastfärg till vitt, svart, grått eller tillsammans med andra färgstarka solitärer som grönt eller turkos.

Källa färgtrender: Formex Future File No 1

Färgerna på bilderna överensstämmer inte hundra procent till Pantones TCX nummer. För att se exakt färg hänvisar vi till Pantones hemsida. www.pantone.com.

fredag 11 mars 2011

Varför PR?

Jo, för att PR, är ett sätt att förmedla sitt budskap via någon annan. Det ger större tyngd och trovärdighet och bättre spridning. Dessutom kostar det inte skjortan.

PR, eller publika relationer, handlar just om att utveckla relationer, eller odla sina goda kontakter, med de som finns i omvärlden. Inte bara kunderna, inte bara pressen, utan alla. Genom PR kan du förmedla ditt budskap via någon annan vilket höjer dess trovärdighet skyhögt över ett budskap på betalad annonsplats.

När vi hör vi en bra historia eller får tillgång till användbar information så vill vi också gärna sprida den vidare i våra nätverk. Vi blir glada av den goda historien eller har nytta av den användbara informationen, det vill vi gärna dela med andra.

Allt fler förstår vikten av ett bra PR-arbete. Att förmedla ett budskap via en utomstående budbärare gör att vi tror på att det du vill säga verkligen stämmer. Då sprids också budskapet lättare till flera och har större påverkan.

En publicerad artikel ger mångdubbel påverkan om man jämför med en annons, och kostar också betydligt mindre. Det gäller även en blogg eller ett inlägg på ett forum, Face-book eller Twitter, det som blivit den nya så kallade "rekommendationsmakten".
Det budskap som förmedlas via ett annat medium är till och med så starkt att det tål att återanvändas i andra kanaler, till exempel i reklam.

Vilken historia har du att berätta? Vilken nyhet vill du sprida? Fundera på det!

Malin Osterman Hallare