fredag 25 februari 2011

Typografi inspiration

Typografi är textens visuella form där bokstäver, siffror och tecken samspelar med den tomma ytan. Typsnitt har olika karaktär, de kan vara tjocka, kraftiga, tunna, lätta, tunga, sirliga, fräcka, eleganta och tillsammans skapar de en helhet och olika stämningar.

Typografi är helheten som säger mer än delarna - låt dig inspireras. Och vill du se mer? Titta in på bloggen Up North en fantastisk inspirationskälla för oss grafiska formgivare.







Klicka på bilderna så kommer ni till respektiva upphovsman.

torsdag 17 februari 2011

Tänk efter före

Lättare sagt än gjort? Kanske! Fast jag skulle hellre säga lättare när det är gjort... och billigare. För med en tydlig idé om vem du är och vad du vill förmedla blir du mindre beroende av dyra reklambyråer.

Vad pratar jag om? Jo, den som vill arbeta professionellt med kommunikation bör med fördel fundera över sig själv och sitt budskap innan det skickas iväg. Det allra bästa är att formalisera sin tankar, sin strategi, i någon typ av dokument, grafisk profil, kommunikationsplattform eller kommunikationsplan. Ett dokument som du alltid kan komma tillbaka till för att se: Vad var det nu vi tänkte från början?

Här är några viktiga frågor att ställa till sig själv som "varumärkesägare":
1. Vilka är vi? Vad representerar vårt varumärke eller vårt företag? Vad är dess identitet och innersta själ?
2. Vad vill jag berätta om? Vad skiljer mitt varumärke från alla de andra? Vad har jag att erbjuda som är unikt? Vilket budskap vill vi förmedla?
3. Vem  pratar vi  med? Vilka är våra kunder och vem pratar vi med förutom kunderna?
4. Hur pratar vi med dem? Vilket språk och vilken form och färg är signifikativa för oss?Vilka kanaler ska vi använda?

Att marknadsföra sig är att skilja sig från mängden. Det kräver lite arbete och lite pengar men är väl värt det. En väl genomtänkt strategi gör nämligen skillnad, stor skillnad. Den som gör grundjobbet behöver aldrig bli lurad in i önödiga kommunikationsprojekt. Den känner sig själv och vet vad hon vill säga. Det kostar mindre i längden!

tisdag 1 februari 2011

Årets färg 2011 är kaprifol!

Färg är i högsta grad kommunikation. Färger förmedlar information, färger associerar till varumärken, färger attraherar och väcker känslor. Färg kan ha en symbolisk betydelse och alla upplever vi färg olika.

PANTONE® lanserar årets färg för alla branscher mode, accessoarer, sport, kosmetik, inredning, grafik, design. Årets färg är en varm mättad färg, både nostalgisk och sportig, som tilltalar både män och kvinnor, säger Leatice Eiceman, executive director Pantone Color Institute®, USA. 


Bild från Pressrelease "Årets färg 2011" från ColourHouse AB

Leatrice Eiseman, förklarar varför man valt 18-2120 Honeysuckle/kaprifol till årets färg: ”I tider av stress behöver vi någonting som lyfter känslan. Kaprifol fångar och stimulerar oss, adrenalinet ökar – det är en perfekt kontrast till de blå tonerna. Kaprifol får sin drivkraft från sin starka koppling till moderfärgen röd, den mest fysiska och levande färgen i hela färgspektrat”.


Bild från Pressrelease "Årets färg 2011" från ColourHouse AB
För övrigt är Vildkaprifol Bohusläns landskapsblomma och knubbsäl är deras landskapsdjur. Det ska bli spännande och se vilken genomslagskraft årets färg får på vår omgivning.