onsdag 26 januari 2011

Bli kommunikationsfrälst

Stackars kunder. Ni har så bråttom och mycket att göra och här kommer vi kommunikatörer och predikar, ja predikar, om hur bra det är med kommunikation. Hur viktigt det är att kommunicera i rätt kanaler och i MÅNGA OLIKA kanaler. Att kommunikationen är DET VERKTYG som tillsammans med försäljning och affärsplanering kan göra skillnad.

Alla är upptagna, med budget, försäljningsprognoser, affärsstrategier och kvartalsrapporteringar. Kommunikationen, den får marknadsavdelningen sköta eller kommunikatörerna, eller så tar vi tag i det när vi har lite tid över... och lite pengar.

NEJ, skanderar vi kommunikatörer. Det är en tankefälla! Tänk om! Tänk rätt! Kommunikation måste bedrivas tillsammans med försäljningen och affärsplaneringen och rapporteringen. Den är en del av allt det andra. Ett KRAFTIGT STRATEGISKT VERKTYG för att öka försäljningen och nå ut till dem som du vill ha relationer till.

Inled dig inte i frestelse att välja bort kommunikationen. Bli kommunikationsfrälst, det hjälper!

tisdag 25 januari 2011

Den visuella profilen visar vägen

Den visuella profilen är ack så viktig för företaget i sitt möte med målgruppen och andra intressenter. Idag när informationsflödet är enormt och alla pratar samtidigt är det ännu viktigare med en tydlig, enhetlig framtoning för att just ditt företag ska synas, sticka ut och nå fram till mottagaren.

Den visuella profilen sammanfattar företagets mål, visioner och kärnvärden till ett visuellt språk. Och omfattar logo, visitkort, brevpapper, kuvert, foldrar, broschyrer, kataloger, personaltidningar, kläder, bilar, skyltar, flaggor, annonser, förpackningar, reklamfilmer, webbsajter, inredning och mycket annat.

För att få en enhetlig profil är lösningen att skaffa tydliga regler för hur den ska se ut och hur den ska användas. Reglerna för ett företags visuella profil kallas designprogram som oftast samlas i en grafisk profil. Manualen är till att följas och blir företagets lilla uppslagsbok, ett stöd både internt och externt. Finns det tveksamheter om vilken färg logotypen ska ha i tryck ska man kunna läsa det i manualen, eller vilket typsnitt som ska användas i broschyren, eller var ska logotypen placeras på ett A5 kuvert, och så vidare.

Konsekvens är nyckelord när det gäller hantering av den grafiska profilen. Då ökar möjligheterna att bli igenkänd, ihågkommen och uppmärksammad.

Leve den grafiska profilen!



Framsidan på vår grafiska profil

torsdag 13 januari 2011

Mottagaren bestämmer

Alla produktutvecklare av rang är stolta över sin produkt. Fattas bara annat! I en enklare värld skulle alla produkter, tjänster och idéer vara unika och fantastiska. Kommunikatörens jobb skulle vara enkelt: Berätta om produkten, sprida budskapet i omvärlden och sen... klappat och klart. Kunderna köper!

Men som bekant så händer det en del på vägen, innan nyheten eller budskapet landar hos mottagaren och han springer till butiken med kreditkortet i högsta hugg (eller stoppar din valsedel i valurnan).

Kanske budskapet, ve och fasa, inte ens når fram! Det är många som ropar, många som har fantastiska varumärken och det är en ganska begränsad skara som är intresserad och verkligen lyssnar. Din produkt kanske ändå bara skiljer sig en aning från konkurrentens?

Varför ska någon köpa just din produkt eller tjänst eller bli påverkad av din idé?

Det finns många olika teorier om om hur bilder, illustrationer och texter ska utformas. Men det hjälper inte heller om vi inte vet vem vi pratar med.

Det är nämligen mottagaren som bestämmer vilka budskap han eller hon vill lyssna på. Mottagaren har makten att dissa eller acceptera. Att känna tillhörighet eller ej, att berätta för andra eller inte.

Så babbla inte bara på! Känn ditt varumärke men känn din publik ännu bättre. Fundera över din målgrupps behov, känslor och referensramar. Vad får dem att gå igång? Vilken tillhörighet har de? Vilken historia och bakgrund? Vilka värden sätter de högt? Din produkt, tjänst eller idé är en pusselbit i deras värld. Det gäller att den passar!

All kommunikation sker på mottagarens villkor!